Partneralimentatie maximaal 5 jaar? Hoe lang moet u partneralimentatie betalen? En aan de andere kant: hoe lang ontvangt u partneralimentatie?

In het nieuws en in de politiek wordt er gesproken om de maximale duur van 12 naar 5 jaar te verlagen. Hoe lang partneralimentatie betaald moet worden, is afhankelijk van:

  • wettelijke normen
  • persoonlijke afspraken

Wettelijke normen partneralimentatie

De wettelijke termijn is op dit moment maximaal 12 jaar.  De wettelijke normen kunnen veranderen, onder invloed van de politiek. Men wil de duur verlagen naar 5 jaar.

Waarom? De economische afhankelijkheid van vrouwen is minder als eerder. Ook zijn vrouwen meer in staat, zelf in hun eigen onderhoud te voorzien.

Persoonlijke afspraken

U spreekt een termijn af voor de alimentatie. Gaat u ervan uit dat de termijn 12 jaar is, tenzij er voor u geldende redenen zijn om hier van af te wijken.

Bespreekt u samen: wat is een redelijke termijn? Wat is bijvoorbeeld de leeftijd van de kinderen? Hoe lang heeft de ontvangende partij nodig om zelf (meer) inkomen te genereren?

Uitzondering: minder dan 5 jaar gehuwd

Als u minder dan 5 jaar gehuwd bent en geen kinderen heeft, dan is de maximale termijn de duur van het huwelijk.

Voorbeeld: u bent 3 jaar getrouwd geweest en u heeft geen kinderen; de termijn van de alimentatie, kan dan nooit langer dan 3 jaar zijn.

Ga naar: alimentatieberekening door E-echtscheiding